Kwiecisty temat – NEKTAR :)

1

Nektar jest uwielbiany przez pszczoły, ponieważ jest w nim zazwyczaj aż 56% (!) cukrów co oznacza, że jest w nim mniej wody, którą to następnie pszczoły muszą odparowywać na ramkach. Dlaczego więc pszczoły – z praktycznego punktu widzenia – nie magazynują samego nektaru?

kwiaty2Odpowiedź jest dość prosta, rośliny nie „nektarują” nieprzerwanie przez cały okres swojego kwitnienia. W temperaturze powietrza poniżej 10°C i powyżej 34°C wydzielanie nektaru się nie odbywa. Temperaturą sprzyjającą do produkcji nektaru jest 16-28°C. Ponadto, na jego ilość mają również wpływ inne czynniki, jak chociażby wilgotność powietrza (powietrze suche spowalnia „nektarowanie”), siła wiatru (zimny, suchy i gorący wiatr nie jest korzystny). Jeżeli wiatr jest silny to kwiaty mogą w ogóle nie wydzielać nektaru, a pszczoły nie są wstanie odbywać lotów. Ilość nektaru zależy również od rodzaju miododajnej rośliny (w niektórych roślinach jest zaledwie 5% cukru, w innych może być nawet jego 70%; gdy nektaru jest poniżej 5% to pszczoły tracą nim zainteresowanie), jak również umiejscowienia nektarek (u fiołka nektar jest schowany w ostrodze, ale w wielu kwiatach nektarniki są odkryte dla wszystkich owadów co zwiększa konkurencje w ich zdobywaniu, jak również łatwość jego wypłukiwania się przez deszcz).

2

Po co roślinie nektar? Nektar jest pośrednio potrzebny roślinom owadopylnym do ich rozmnażania. Nektar ma na celu zwabienie owadów do konkretnej rośliny. Gdy taki owad zostanie zwabiony to podczas „przepychania” się po nektar ociera się również o pyłek, który to następnie przylepia się do niego i przemieszcza wraz z owadem po innych roślinach. W wyniku czego dochodzi do rozmnażania roślin.

Zapraszamy do oglądania naszych autorskich zdjęć :) Lato jest takie piękne!

kwiaty4kwiaty2anokwiaty 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *